Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Επιμέλεια έκθεσης της Ευμορφίας Γκίκα Ραχούτη στο Λουγκάνο


Επιμέλεια
Fedra Rachouti

Ατομική έκθεση φωτογραφίας της Ευμορφίας Γκίκα Ραχούτη παρουσιάζει από 1 έως 24 Απρίλη 2012 ο πολυχώρος τέχνης ERGO Art Lab στο Λουγκάνο της Ελβετίας, με την επιμέλεια της Φαίδρας Ραχούτη και τη συνεργασία του Ευβοικού Κέντρου Τεχνών.
Η έκθεση με τον συμβολικό τίτλο ''Water on the rocks'' αποτελείται από 48 μακρο-φωτογραφικά έργα που αποδίδουν τις αντανακλάσεις και τα παιχνίδια του νερού πάνω στα βότσαλα και στα βράχια, λουσμένα στο ελληνικό φως και στο χρώμα της θάλασσας του τόπου μας. 
Ενός τόπου από πέτρα και νερό, όπου εδώ και αιώνες βαθαίνει τις ρίζες του ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός, η δημοκρατία και κάθε ανθρωπιστική αξία, τροφοδοτώντας την εξέλιξη της κοινωνίας, της τέχνης και της επιστήμης. Πράγματα για τα οποία, όλη η ανθρωπότητα του οφείλει, αν μη τι άλλο, το σεβασμό.

Η Ευμορφία Γκίκα Ραχούτη είναι εικαστικός, εκπαιδευτικός τέχνης και καλλιτεχνική διευθύντρια του Ευβοικού Κέντρου Τεχνών. Γεννήθηκε στο νησί της Εύβοιας. Σπούδασε ζωγραφική στην Σχολή Καλών Τεχνών της Ρώμης έχοντας καθηγητές τους L. Montanarini και S. Trotti και απέκτησε το πτυχίο της στην Ακαδημία Καλών Τεχνών Βενετίας με
καθηγητή τον E, Bacci.
Εξειδίκευτηκε στην Ανωτάτη Σχολή Συντήρηση Έργων Τέχνης ''Opificio delle Pietre Dure e Laboratori di Restauro'' της Φλωρεντίας.
Εργάστηκε ως καθηγήτρια καλλιτεχνικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ίδρυσε με το γλύπτη Φάνη Ραχούτη την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία τέχνης και πολιτισμού ‘’Ευβοϊκό Κέντρο Τεχνών’’ στη Χαλκίδα και τον Πολιτιστικό Σύνδεσμο Καλλιτεχνών και Φίλων ''Art Evia''.
Έχει το μόνιμο atelier της στην Ακτή Βολέρη του Ευβοϊκού όπου δημιουργεί την καλλιτεχνικής της παραγωγή. Τα ενδιαφέροντα της περιλαμβάνουν τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, το κολάζ, τη land art, τη mail art και διευρύνονται στα νέα μέσα της ψηφιακής τέχνης. Παίρνει μέρος σε επιστημονικά, εκπαιδευτικά, περιβαλλοντικά συνέδρια, καλλιτεχνικά συμπόσια, φεστιβάλ και διεθνείς Μπιενάλε τέχνης.
Μέχρι τώρα έχει παρουσιάσει έργα της στην Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Ρουμανία, Πολωνία, Τυνησία, Τουρκία, Γαλλία, Ολλανδία, Ρωσία, ΗΠΑ, Κίνα και Ελβετία. Έργα της βρίσκονται σε δημόσιες πινακοθήκες, μουσεία και μόνιμες συλλογές.
Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων Ελλάδος, της Ελληνο-Γαλλικής Ένωσης Καλλιτεχνών NAUTE, της Διεθνούς Ένωσης καλλιτεχνών IUOMA, της Dododada Social Network και του Πολιτιστικού Συνδέσμου Καλλιτεχνών Art Evia.

 

ERGO Art Lab
ένας ελληνικός χώρος τέχνης και πολιτισμού
στο Λουγκάνο της Ελβετίας



Το ERGO Art Lab άνοιξε πρόσφατα από τους έλληνες καλλιτέχνες Φαίδρα Ραχούτη και Νίκο Ραχούτη και λειτουργεί στον 1ο όροφο ενός βιοτεχνικού κτηρίου του 1900 στο κέντρο της πόλης Λουγκάνο ως πολιτιστικό εργαστήρι ανάπτυξης και προώθησης της καλλιτεχνικής δημιουργίας, ως τόπος συνάντησης για καλλιτέχνες και ειδήμονες της τέχνης και ως γέφυρα σύνδεσης της πολιτιστικής κληρονομιάς της μεσογείου με την πολιτιστική ζωή του Λουγκάνο στο Τιτσίνο της Ελβετίας.
Εγκαινίασε την έναρξη των δραστηριοτήτων του την 25η Μαρτίου 2012 παρουσιάζοντας στο κοινό ένα μουσικό πρόγραμμα με τίτλο '' Είμαστε όλοι Έλληνες'' σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα του Τιτσίνο και διοργανώνει μια σειρά από εκθέσεις, κοντσέρτα, πολιτιστικά γεγονότα, πολυπολιτισμικές συναντήσεις καλλιτεχνών, σεμινάρια τέχνης, μουσικής, λογοτεχνίας και ελληνικής γλώσσας.
Λειτουργεί ως ανεξάρτητος πολιτιστικός φορέας με κύριο συνεργάτη το Ευβοικό Κέντρο Τεχνών και αναπτύσσει καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες με συλλόγους, γκαλερί τέχνης, ινστιτούτα και άλλους πολιτιστικούς φορείς σε διάφορες χώρες, στοχεύοντας στην προώθηση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό.

Περισσότερες πληροφορίες:
http://ergoartlab.blogspot.com/

ERGO Art Lab
Via alla Campagna n.22
6900 Lugano Switzerland



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου